lejyoner nedir

Klima Hastalığı Lejyoner Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Klima yoluyla bulaşan hastalıkların başında klima hastalığı olarak da adlandırılan lejyoner yer almaktadır. Klima alacak olanların ya da kullananların uzmanlar tarafından sık sık duydukları lejyoner nedir yakından bakacak olursak; lejyoner hastalığı ilk olarak 1976 yılında Amerikan Lejyonu adındaki kongreye katılan Amerikan ordusu emekli askerlerinde görülmüştür. Legionelle pneumophilia adlı bir bakterinin sebep olduğu bir zatürre olan lejyoner; sanıldığından daha ciddi bir rahatsızlıktır.

Lejyoner bakterisi, klimaların filtre sistemlerinde, uygun nem ve ısıda çoğalıp buralardan ortam havasına dağılmaktadır. Özellikle otellerde, hastane ve su dağıtım kanallarında bulunmaktadır. Lejyoner bakterisi, solunum yoluyla vücuda girerek zatürre gibi bir hastalık oluşturmaktadır.

Aslında lejyoner bakterisine maruz kalanların sadece %1 – 5’inde hastalık ortaya çıkmaktadır. Kişilerde lejyoner hastalığı için yatkınlık olması gerekmektedir. Lejyoner hastalığına yakalanmak için 50 yaşın üzerinde olmak, sigara tiryakiliği, alkol bağımlılığı, bağışıklık sisteminin çeşitli nedenlerle baskılanmış olması ve kişinin kronik bir akciğer hastalığının olması gerekir. Dolayısıyla klima kullanmak sadece bu hastalığa yakalanmak için sebep değildir.

Lejyoner Hastalığı Belirtileri

Lejyoner hastalığının belirtileri bakterinin vücuda girmesinden 2 – 10 gün arasında ortaya çıkar. Kişi birkaç gün yorgunluk ve halsizlikten şikayet eder. Sonrasında ateş yükselmesi ve solunum yolu enfeksiyonu belirtileri görülür. Öksürük, göğüs ağrısı ve nefes darlığı ortaya çıkar. Bulantı, kusma, karında rahatsızlık hissi ve ishal görülebilir. Diğer yaygın belirtiler baş ağrısı ve kaslarda ağrıdır.

Lejyoner hastalığı zatürre ile aynı belirtileri tam olarak göstermez. Karın ağrısı, ishal, mide bulantıları daha sık ve daha şiddetli bir hal almaktadır. Bilinç kaybı ve unutkanlık da lejyoner hastalığının belirtileri arasındadır. Bu nedenle doktorların teşhiste ilk olarak bu hastalığı düşünmeleri ve testlerini buna göre yapmaları gerekir. Yanlış teşhis ve tedavi, ölümlere varacak sonuçlara sebep olabilir.

Mitsubishi Klima

Lejyoner Hastalığının Tedavisi

Lejyoner hastalığının belirtileri görüldüğünde vakit kaybedilmeden tedavinin uygulanması gerekir. Lejyoner hastalığı tedavisi için antibiyotik kullanılır. Doktor kontrolünde 2 – 3 hafta ilaç kullanımı devam eder ve hastalığın sonrası da takip edilir.

Lejyoner hastalığı tedavisi olarak yanlış teşhiste penisilin kullanılırsa bir süre sonra hastalık olumsuz yönde etkilenir. Dolayısıyla doktorların lejyoner hastalığını iyi tanıyor olması gerekir. Bu durumun basit gribal hastalık olduğunun düşünülmemesi tedavinin seyri için önemlidir.

Hastalıktan Nasıl Korunabiliriz?

Ölümlere sebebiyet verecek kadar ciddi bir hastalık olan lejyoner hastalığından korunmak için otellerde ve hastanelerde hijyen koşullarının sağlandığından emin olmalıyız. Ayrıca evlerimizde ve iş yerlerimizde su sistemli çalışan cihazların bakımını yaptırmalıyız.

Her ne kadar lejyoner hastalığı belirtileri ve tedavisi kolay olsa da elektronik cihazların su bulunan bölümlerinde temizlik ve bakımın düzenli yapılması gerekir. Etkili temizleme yöntemlerinden olan metalik iyonizasyon da kullanılabilir.

Lejyoner hastalığından korunmak için mekanda klima montajının doğru yere yapılması, önerilen sıcaklık değerlerinin aşılmaması, filtrelerinin düzenli olarak temizlenmesi, A sınıfı klimaların tercih edilmesi, mekanın sık sık havalandırılması gerekir.

Tüm önlemlere karşı lejyoner hastalığının ne olduğunu bilmek, lejyoner hastalığı belirtileri görüldüğünde hemen doktora gitmek önemlidir. Sağlığınızı tehlikeye atmayın…