Yanlış kullanılan klimaların ciddi ve kronik hastalıklara neden olduğu klima uzmanları tarafından onaylanmış durumda. Yanlış ve aşırı kullanım, düzgün yapılmayan montaj ve dikkatsiz uygulamalar kişilerde farklı hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor. En önemlisi ise bakımsız klimaların zararlarının büyük olmasıdır. Uzmanlar ve teknisyenler satın alma ve sonrasında periyodik bakımları yapılmayan klimaların sağlık sorunlarına neden olacağını hatırlatıyor.
Ortamın büyüklüğünü ve ihtiyaçlarını dikkate almadan ısıtma ve soğutma yapma, hijyen koşullarına uymama tozlu hava solumamıza ve kötü kokulara maruz kalmamıza neden oluyor. Doğrudan ve yüksek hava akımının olduğu klimalı ortamlarda:
- Kronik yorgunluk,
- Baş ağrısı,
- Sinüzit,
- Lejnoyer,
- Astım,
- Zatürre,
- Alerji,
- Yüz felci,
- Göz rahatsızlıkları gibi hastalıklar ortaya çıkıyor.
Bu hastalıkların çoğu tedavi edilse de ileri dönemlerde dikkat etmediğiniz taktirde tekrarlanacaktır. Özellikle 6 ayda bir bakım yaptırılarak rahatsızlıkların önüne geçebilirsiniz. Ayrıca bakım yaptırmamak klima fiyatları ile kıyaslandığında daha maliyetli bakımlara mal olabilir.
En Çok Satan Mitsubishi Duvar Tipi Klimalar
Astımı Olan Çocuklarınızı ve Yaşlıları Klimalardan Uzak Tutun!
Klimalar özellikle yaşlılar ve çocuklar için tehlikelidir. Klimadan gelen aşırı hava akımı nedeniyle çocukların ciğerlerinde zedelenme meydana gelebileceği için zatürre ve sinüzit riski artıyor. Aynı şekilde yaşlılarda da üst solunum yolları ve akciğer hastalıkları ortaya çıkıyor. Çocuklarınızı ve yaşlıları klimadan uzak tutmanızda yarar var.
Lejyoner Hastalığına Dikkat!
Lejyoner Hastalığı ilk olarak 1976 yılında Pensilvanya Lejyonerlerinin yaptığı bir toplantıda bulunan kişilerde görülmüş ve toplantı salonundaki havalandırma sisteminden kaynaklandığı tespit edilince bu ismi almıştır. Lejyoner hastalığı, Legionelle Pneumophilia adlı bir bakterinin sebep olduğu bir zatürredir.
Klimaların filtre sistemlerinde yer alan bu bakteri çoğalarak mekana yayılmaktadır. Genellikle sağlık personelleri ve havalandırmanın sık yapıldığı işlerde çalışan kişiler bu durumdan zarar görürler.
Şeker hastaları, kemoterapi hastaları, kronik böbrek ve akciğer hastalığı olan kişilerde oluşumu daha yüksek oranlarda olan bu hastalıktan korunmak için klimaları aşırı derecede ya da sürekli kullanmamanız gerekiyor.
Kalp Rahatsızlıklarını Tetikliyor
Klimaların sebep olduğu bir diğer rahatsızlık da kalple ilgili maalesef. Ortam sıcaklıklarındaki ani değişiklikler solunum ve dolaşım sistemlerinizi etkileyerek kan damarlarında ani kasılmalara neden olur. Kronik kalp, akciğer ve şeker hastalığı olan kişileri etkiler.
Klima Hastalıklarına Karşı Alınacak Önlemler
Klima hastalıkları ile başa çıkmak için mekan ihtiyaçlarına ve kişi sayısına göre klima almalısınız. İhtiyacınızdan daha büyük bir klima alırsanız hem sağlığınız hem de ekonominiz zarar görür.
Özellikle bakımsız klimaların hasta ettiğini bilmeli ve düzenli olarak cihazınızı kontrol ettirmelisiniz. Filtrelerinizin değiştirilmesini sağlamalı, dış ünitelerinizi temiz tutmalı, borularınızı 3 – 4 yılda bir temizletmeli, iç ve dış ortam sıcaklıkları arasındaki farkın 6 dereceyi geçmesine engel olmalısınız.
Böylece daha sağlıklı yaşam alanlarına sahip olursunuz…